2015-07-09 Skypesystem / Skyperum

skypesystem

Microsoft Skype för företag

Den populära webbkonferenslösningen, Microsoft Lync har vuxit kraftigt de senaste åren och nu lagom till att tjänsten blivit ett etablerat namn inom såväl stora som små företag har tjänsten gått i graven och ersätts av ”Skype för företag.”

Microsoft köpte Skype 2011 och vi har sedan dess kunnat se Skypeikonen ofta dyka upp i nyhetssändningar, filmer och mycket mer i väntan på detta skifte.

Skype finns som professionell tjänst och har där fått ett tillskott av många uppdateringar under våren så som högre kvalitet i konferenssamtal, datadelning och ett naturtligt stöd mellan bas och pro- användare, webbaserad klient för gästande kunder och samarbetspartner utan registrering.

Andra spännande lösningar Microsoft utvecklar i Skype är en inbyggd tolk för tal. Än så länge finns lösningen mellan engelska-kinesiska samt engelska-italienska men vi kan förvänta oss en snabb utveckling för denna typ av konfigurering. När de svenska konfigureringarna dyker upp vet vi inte men vi misstänker att det tyvärr inte är allt för prioriterat.

Skypesystem

Skype’s extrema tillväxt skapar nya marknader för företag och produkter.

Ett exempel för detta är vår lösning för Skypesystem där vi anpassar konferensrum med optimal bildskärm, kamera, mikrofon för att ge ännu bättre upplevelse i samtalet. Skypesystemet innehar full duplex för tal och video  vilket gör att deltagare kan prata i mun på varandra utan att ljudet bryter.

Systemet har även möjlighet att uppgradera för Touch-funktion och därmed få en digital whiteboard som alla mötesdeltagare kan skriva och se på.

Videokonferens eller Skypesystem

Om vi börjar med möteskänslan har Skype för företag funktion för att deltagare inte bara kan dela med sig av sina dokument utan även låta andra deltagare enkelt navigera och skriva i de dokument som delas. En unik och mycket uppskattad lösning som inte fungerar i tradionella videosystem där datakällan presenteras som en videostream.

Fördelen för videokonferenssystemen är att bildkvaliteten på video kan vara betydligt högre och fokus på det personliga mötet därmed blir bättre. Med videosystem kan man använda sig av dubbla skärmar för att få videobilden på en sida och datadelningen på den andra vilket klart ger ett mer personligt samtal när Ni tydligt ser den/de Ni pratar med.

Kostnadsmässigt vinner såklart Skype som har sin gratisversion samt att ett Skypesystem endast hamnar på en fjärdedel av det billigaste traditionella videosystemet. Dock är användningen något annorlunda då du till ett Skypesystem alltid måste ha med en dator för medan videosystem innehar all intelligens för att komma igång.

 

Brister med både Skypesystem och videokonferenssystem

Det finns egentligen bara en riktigt stor brist med dessa 2 typer av lösningar. Det är att de pratar helt olika språk och att det inte finns någon typ av naturlig kommunikation mellan dom. Detta kan lösas men kräver tillägg av någon form som exempelvis ett virtuellt mötesrum.

Summering

Vi tror på en stadig ökning av Skype för företag och en minskning av tradiononell videokonferens under de närmsta åren och att de vanliga videosystemen måste anpassas efter den stora kvantitet som Microsoft Skype kommer att nå inom kort.

Ha en trevlig sommar!

MVH

Kontor-X AB, Avdelningen för Konferens och presentationsteknik.